IMG-20230529-WA0002

Hulp aan Oekraïne

Hulp aan vluchtelingen in Oekraïne 4

Geschreven door: Hulpgroep Reya 🇺🇦

Datum: 3 juni 2023

Voortgang renovatie

Regelmatig worden we op de hoogte gehouden van het werk aan het oude schoolgebouw. Aan de benedenverdieping is veel werk gedaan door muren en plafonds te stuken en de elektrische installatie te vernieuwen. Inmiddels is een deel van het dak gesloopt en wordt de verdiepingsvloer versterkt. Er is hout en betonijzer geleverd en het werk wordt zo veel mogelijk door ds Grushetskyy en een helper uit de gemeente gecoördineerd. Zo proberen ze kosten van een aannemer te besparen en zo veel mogelijk met eigen ingehuurde werknemers, wij zouden zeggen zzp-ers, gedaan.

Hij schrijft het volgende hierover: Hallo broeders, ik wil graag wat gemeentenieuws en gebedsverzoeken delen die we op dit moment hebben in onze bediening. (...) Vandaag hebben we officieel de vierde dag waarop we na een korte pauze begonnen zijn met de wederopbouw van het oude schoolgebouw. Ik heb op dit moment acht mannen gevonden die aan het project werken. We hebben besloten om geen aannemer te nemen voor dit project. Dit geeft ons de mogelijkheid om werk te geven aan onze lokale mensen en zal de totale kosten van het project verlagen. Mijn gebed is dat we aan het eind van de zomer een tweede verdieping en een nieuw dak erop zullen hebben. Ik hoop dat we aan het eind van het jaar dit gebouw gerepareerd hebben en onderdak kunnen bieden aan meer mensen die hun huis verloren hebben in deze oorlog. Moge de Heere ons leiden in deze inspanning om de behoeftigen en gebrokenen te helpen en hen de liefde van Christus te tonen.

De sloop van het asbestdak gaat daar wel een beetje anders dan in Nederland. Niks geen beschermende kleding of mondkapjes… Platen die nog heel zijn, worden weggegeven aan mensen die hun dak willen repareren. Ongelooflijk!

Opvang vluchtelingengezin uit Bachmoet

Opnieuw werd hulp gevraagd voor opvang van vluchtelingen. Via Whatsapp berichtte hij: Vorige week konden we een nieuw gezin (ouders en 3 kinderen) uit het oosten ontvangen in het gebouw van de Old School. Hun huis was volledig verwoest door een bom. Ze hebben het wonder boven wonder overleefd. Nu zijn we bezig met de reparatie van een oud huis in Reya dat aan Valera (=gemeentelid) toebehoort en we willen hen zo snel mogelijk in dat huis onderbrengen. Ik hoop dat ze er binnen een maand voor een jaar of langer kunnen wonen. Deze mensen hebben alles nodig wat normale mensen nodig hebben voor het leven. (…) De man van het gezin helpt om het oude huis op te knappen. Ze zijn met weinig tevreden en met € 1.000 kunnen ze veel doen.

Raketinslag

Na een betrekkelijk lange periode van rust was er op 1e Pinksterdag een zware ontploffing (van een raket?) op enige afstand van Reya. Het is onduidelijk wat het is geweest omdat er geen mededelingen over werden gedaan door de Oekraïense overheid. Maar het vermoeden bestaat dat een munitiedepot werd getroffen.

Vanochtend werden we wakker van het horen van explosies. De schokgolven waren sterker dan ooit tevoren. Er was veel rook in de lucht. Het was een enge ervaring. Ik denk dat de Russen een munitiemagazijn hebben geraakt. We hoorden nog niets op het nieuws. Het was een sterke herinnering voor ons dat het nog oorlog is.

— Ds Grushetskyy

De zware ontploffing leidde tot veel schade in de omgeving zoals gesprongen ramen, beschadigde daken en ontzette muren van woningen. Ook hier is weer hulp nodig om de woningen te herstellen. Ds Grushetskyy voelt zich gedrongen om een helpende hand te bieden om de woningen weer waterdicht te maken voordat het regenachtig weer wordt.

Bezoek aan Reya

In augustus hopen diaken Bakker, Franz Roos, Sander de Vreugd en schrijver dezes het project in Oekraïne te bezoeken. Zoals in de kerkbode was te lezen, willen we ook spullen meenemen zoals persoonlijke verzorgingsmiddelen, waspoeder, huishoudelijke apparatuur e.d. De flyer is te downloaden. DV de zaterdagmorgens 17 juni en 1 juli kunt u spullen brengen bij de kerk of bij Bremmer Boomkwekerijen in Waddinxveen. Wilt u financieel sponsoren dan kan dat natuurlijk ook door een gift over te maken naar de kerk of de onderstaande QR-code te scannen. Hartelijk dank.

Scan de QR-code om te betalen voor: Hulptransport Oekraine.
Gebruik de Camera App op je telefoon.
De QR-code is geldig tot 16 mei 2025.

Download de flyer

Flyer Hulp Reya

PDF / 4.1mb